Europe: Idea & Construction

Europe: Idea & Construction

Door: Frerick Althof

Als opleidingsgebonden minor heb je de keuze uit een praktijkgerichte minor als Journalistiek of je gaat voor één van de minors die meer op geschiedenis zelf gericht is. Eén van die minors is Europe: Idea & Construction. In totaal bestaat de minor uit 30 ECTS, verdeeld over normaal gesproken drie jaar. In het eerste jaar volg je twee vakken die gaan over de culturele geschiedenis van Europa en de vraag of het idee ‘Europa als geheel’ ook in de geschiedenis al bestond. Beide vakken worden afgesloten met een tentamen dat 5 studiepunten waard is. De colleges zijn chronologisch opgebouwd en volgen een handboek: Europe: A Cultural History samen met een aantal aanvullende teksten. De nadruk ligt daarin op grensoverstijgende thema’s als kunst en religie en hoe Europa ook in vroegere tijden als een eenheid kan worden beschouwd. Je begint het eerste vak bij de mythe van Zeus die Europa geschapen zou hebben en je eindigt in het tweede vak in de moderne tijd van de Europese politieke samenwerking in de Europese Unie. Elke week heb je een hoor- en werkcollege die per stuk twee uur duren. De docenten willen voor de vakken EIC 1a en 1b nog wel eens wisselen maar een deel van de colleges zal in ieder geval gegeven worden door dhr. van Hengel en mevr. Megens.

Het tweede jaar van de minor bestaat wederom uit twee losse vakken. Het eerste daarvan wordt in het eerste blok gegeven en gaat over de grote verdragen die de Europese geschiedenis rijk is. Via die verdragen proberen docenten Ina Megens en Joop Koopmans aan te geven dat Europa steeds meer op politiek niveau is gaan samenwerken. In kleine groepjes worden die verdragen gepresenteerd waarna er met de rest van de groep een discussie gevoerd zal worden over de betekenis van de verdragen. Dit vak sluit je af met een essay van 3000 woorden over een bepaalde tekst die de eenheid van Europa als centraal onderwerp heeft. Het tweede vak van het tweede jaar valt in het derde blok. Aan de hand van het boek An Ever Closer Union van Dinand leer je de geschiedenis en structuur van de Europese Unie. In groepen zal je verschillende Lagerhuisdebatten voeren en presentaties geven over verschillende aspecten van de Europese Unie zoals de Europese Commissie, Parlement en Raad van Ministers. Het vak zal je afsluiten met een kort opiniestuk over de hedendaagse Europese Unie of bepaald beleidsterreinen van de Europese Unie. Beide vakken bestaan uit 5 ECTS en alleen werkcolleges van twee uur.

In het derde jaar zal je één semester lang werkcolleges bijwonen over beeldvorming van bepaalde delen van Europa of vanuit andere werelddelen op Europa. Twee keer geef je in een kleine groep een presentatie over een bepaald beeld van een regio of aspect van Europa. Onderwerpen variëren van totaalvoetbal tot Dracula. Uiteindelijk zal je onder begeleiding van dhr. van Hengel een minorscriptie van 8000 woorden schrijven over een beeldvormingsproces in Europa naar keuze. Dit kan gaan over beeldvorming over Europa vanuit Japan in de 17e eeuw maar ook over beeldvorming over Vikings in videogames. Op deze keuze word je door de colleges van dhr. van Hengel goed voorbereid. Uiteindelijk ga je in peer-reviewgroepen op basis van onderwerp uit elkaar en zal je voor dat kleine groepje een presentatie geven van een deel van je essay. Belangrijk bij je minorscriptie is dat je theoretische kaders uit de colleges toepast op beeldvormingsprocessen van en binnen Europa. Bij veel colleges zijn ook internationale studenten en studenten van studies als Europese Taal en Cultuur aanwezig. Ook kun je sporadisch een student Internationale Betrekkingen tegenkomen. Dat leidt tot veel visies naast een historische visie op wat Europa eigenlijk is. Wil je je graag regionaal specialiseren in Europa maar niet per se op een bepaald deel van Europa en ben je voornamelijk geïnteresseerd in politieke of culturele geschiedenis dan is EIC de perfecte minor voor jou!


Onze sponsoren