Midden- en Oost-Europese Studies

Midden- en Oost-Europese Studies (MOES)

Honderd procent zeker was ik van het feit dat ik een journalistieke minor wilde volgen. Tot ik bij de minorenvoorlichting de minor MOES tegenkwam, waarbij je (zoals de naam natuurlijk al zegt) van alles leert over Midden-Europa, Rusland en de Balkan. Gefascineerd als ik toen al was door Rusland, besloot ik mijn plan te wijzigen en van die beslissing heb ik nog altijd geen spijt.

                Net zoals de overige minoren bestaat MOES uit drie onderdelen van tien punten. Het eerste jaar is voornamelijk gericht op het verkrijgen van basiskennis over alle gebieden. Hierbij maak je gebruik van een beknopt handboek dat getoetst wordt in twee tentamens van vijf punten. Daarnaast moet je per tentamen een tweetal romans lezen. Hierover worden ook vragen gesteld op het tentamen. Zelf heb ik onder andere Bekentenissen van een burger en Mendelssohn op het dak gelezen, twee leuke romans die ik net zo lief in mijn vrije tijd had gelezen.

In het tweede jaar ga je onder andere dieper in op de culturele aspecten van Midden- en Oost-Europese landen. Je kennis wordt getoetst aan de hand van een tentamen en een essay. De stof voor het tentamen bestaat uit de informatie die je krijgt tijdens de hoorcolleges en bijbehorende artikelen. Het essay is vergeleken met andere essays uit het tweede jaar klein qua omvang: je moet ongeveer 3000 woorden tikken. Wat betreft onderwerpskeuze ben je erg vrij: het is mogelijk een onderwerp van de lijst te kiezen maar eigen initiatieven worden door de docenten ook gewaardeerd. Daarnaast presenteer je je essay aan de werkgroep, waarvoor je tevens een cijfer krijgt.

In het derde jaar rond je de minor af, waarbij je kan kiezen uit twee verschillende specialisaties: de Balkan en Rusland. De Balkanspecialisatie wordt gegeven in de eerste helft van het jaar. Zelf volg ik op dit moment de Ruslandspecialisatie bij dr. Hans van Koningsbrugge. Dit vak is een behoorlijke uitdaging: in duo’s schrijf je een toekomstscenario dat je in 45 minuten moet presenteren en daarnaast moet je een essay schrijven met een omvang van 8000 tot 10.000 woorden. Wel zijn de deadlines goed verspreid: het scenario presenteer je in maart/april en het essay lever je in juni in. Kortom, de werkdruk van de minor neemt per jaar toe maar dit betekent ook meer verdieping en dus een interessanter vak.

Ik ben erg positief over mijn minor vanwege een aantal redenen. Buiten het feit om dat ik  geïnteresseerd ben in het onderwerp, behandelt de minor ten eerste alle aspecten van Midden- en Oost-Europa. De geschiedenis, de politiek, de economie en de cultuur: alles komt een keer voorbij. Daarbij zijn de docenten erg kundig en bevlogen. Elke docent heeft een andere specialiteit en samen zorgen ze voor een afwisselende en boeiende collegereeks. Daarnaast wordt de kennis die je opdoet op verschillende wijzen getoetst, waardoor iedereen de kans krijgt om te laten zien waar hij of zij goed in is. Als klap op de vuurpijl organiseren leerlingen en docenten ieder jaar een MOES-reis naar Midden-Europa, Rusland of de Balkan. De bestemming rouleert, dus als je ieder jaar meegaat heb je aan het einde van je bachelor alle gebieden bezocht.

Wil jij verder kijken dan West-Europa, heb je een brede interesse en wil je naast kennis ook vaardigheden opdoen? Dan is MOES de ideale minor voor jou!

Sam Lansink


Onze sponsoren