Buitenlandminor

Buitenlandminor

De buitenlandminor biedt je de mogelijkheid om een half jaar in het buitenland te studeren. De RUG heeft meer dan 200 partneruniversiteiten, zowel binnen als buiten Europa, waar je een deel van je studie kunt volgen. Daarmee verbeter je niet alleen je kennis binnen je eigen vakgebied, je leert ook meer over andere culturen en over jezelf. Een uitwisseling vergroot je perspectieven op de (internationale) arbeidsmarkt. 

In principe volg je de buitenlandminor in het eerste semester van het derde studiejaar, maar in overleg is het ook mogelijk om het op andere wijze in je bachelorprogramma te integreren. Wees op tijd met aanmelden, want de deadlines zijn vrij strikt. Inschrijven voor landen buiten de EU moet voor december. Voor landen binnen de EU ligt de deadline in februari. Hieronder lees je over de ervaringen van Ubboianen. 


Lieuwe Mulder

Ging naar: Noorwegen

Studiejaar: 2018-2019

Ik wilde altijd al een keertje naar Noorwegen om de natuur en de cultuur. Toen het minorsysteem bij geschiedenis [veranderde in 2017, red.] veranderde zat ik tussen schip en wal want en zocht ik een manier om mijn minor op een andere manier af te ronden. Studieadviseur Hidde stelde voor om het gewoon in het buitenland te doen, en ik dacht: ‘waarom ook niet!’. Ik wilde al mijn Engels verbeteren, een langere tijd in het buitenland wonen om de cultuur te leren kennen en zeker na twee keer bestuur te doen in Groningen wilde ik even weg uit Groningen. Even totaal iets anders.

Al gauw kwam ik bij de universiteit Bergen in Noorwegen. Het Engels in Noorwegen is op goed niveau zodat ik mijn Engels kon verbeteren maar er waren ook cursussen om Noors te leren speciaal voor studenten die er maar een half jaar studeren. Ook vond ik er vakken die me interessant leken, waaronder één vak die ik in de plaats kon doen voor het laatste vak van mijn minor. Mijn minor, Midden- en Oost-Europese studies, ging veel over het gebreken, corruptie en oorlog in de landen. Ik wilde juist dit combineren met een land waar het bekend staat als een land waar het juist goed gaat met de rechtstaat en kon ik dit mooi vergelijken. Daardoor deed ik ook een vak Scandinavian Politics and Government, waarmee ik Noorwegen weer mooi kon vergelijken met hoe het in Nederland gaat door mijn bestuurservaring. Daarnaast deed ik dus mijn plaatsvervangende minorvak Religion and the City en Introduction in Norwegian Language. Totaal dus 37.5 punten.

Uiteindelijk heb ik 30 punten gehaald en liet ik op het eind het vak Introduction in Norwegian Language vallen. Ik raad je wel aan om te proberen de taal te leren van het land waar je in zit, dat opent deuren voor jezelf maar je krijgt er ook positieve respons van terug en leert echt de ‘locals’ daarmee beter kennen. Maar ik ging toch ook genieten: ik was lid van een zeilvereniging en zeilde door de fjorden, klom ik veel bergen rondom Bergen en speelde ik in een universiteitsorkestje. Hiermee heb ik juist ook Noorse vrienden gemaakt want je komt gauw in een internationale bubbel. Toch maakte ik ook internationale vrienden omdat de campus waar ik sliep veel internationals huisvestte.

Het was wel een gedoe om alles te regelen maar het was het zeker waard. Gelukkig bood de universiteit in Bergen een ‘housing guarantee’ aan (zou de RUG ook moeten doen) en hoefde ik daar niet over te stressen maar meestal is dit niet het geval. Maar dit komt uiteindelijk altijd wel goed. Ook als je naar de Mobility Office gaat, wees gewoon voorbereid wat je gaat vragen aan de hand van de stappen die op de site staat van de RUG. Of anders vraag gerust studenten die al eerder op Erasmus zijn geweest, uiteindelijk is het niet moeilijk maar moet je het vaak gewoon even weten hoe je door die bureaucratie heen komt.

Ik raad het iedereen aan om op Erasmus te gaan. Doordat je in het begin even alleen bent leer je echt een soort mindset waarbij je meer onafhankelijk op twee benen gaat staan. Daarnaast doordat ik zoveel contact had en constant Engels (of soms Noors) sprak ging mijn Engels enorm op vooruit in vlotheid van spreken, maar ook door essays ging het schrijven op vooruit. Nog meer raad ik je Bergen aan: je hebt veel contact met docenten, in Bergen kun je als je wilt na de college even een berg beklimmen na een hoorcollege met gigantisch mooi uitzicht en de verenigingen zijn er heel leuk en uitnodigend. Het bier is er echter wel prijzig en de Noren zijn trots op hun (lokale) taal. Maar brak een berg beklimmen raad ik je niet aan en de Noren vinden het juist wel heel leuk als je probeert hun taal te leren. En als je eenmaal Noorse vrienden hebt, kun je ze altijd bezoeken in Noorwegen.

Onze sponsoren