Educatieve Minor

Educatieve Minor

De Educatieve Minor is een voorbereidende minor voor studenten die geïnteresseerd zijn in het leraarschap. Het afronden geeft je beginnende lesbevoegdheden. Mocht je overwegen om na de minor ook de Educatieve Master te volgen, dan heb je al een paar vrijstellingen voor vakken op zak. Als je twijfelt over een baan in het onderwijs, is dit een perfect kijkje in de keuken. Hieronder lees je over de ervaringen van Ubboianen. Voor meer informatie kan je hier klikken.


Willem Blok

Studiejaar: 2018-2019

Tijdens het eerste semester van het huidige studiejaar (2018-2019) heb ik mijn educatieve minor gevolgd. Ik werd geplaatst op het OSG Winkler Prins in Veendam, een school die alle leerniveaus aanbiedt en ongeveer 2500 leerlingen telt. Mijn coach gaf met name les aan tweede en derde klassen, die ik op den duur zelf les mocht geven. Na een aantal weken van opdrachten maken en observeren, mocht ik beginnen met het geven van lessen. Naarmate de minor vorderde kreeg ik steeds meer in de vingers hoe ik les moest geven, waardoor ik ook steeds meer klassen toegewezen kreeg. Op school werd ik enthousiast begeleidt door mijn coach, maar ook door collega’s en andere minoren die op dezelfde school de leraarsopleiding volgden. Afgelopen januari heb ik mijn stage afgerond en heb ik een beperkte 2e graads lesbevoegdheid. Hiermee mag ik, zodra ik de bachelor geschiedenis voltooid heb, lesgeven aan de havo en VWO onderbouw. Daarnaast mag ik ook de gehele mavo lesgeven.

Naast het behalen van de lesbevoegdheid geeft de educatieve minor ook veel voldoening. Je leert hoe je al je historische kennis op een eenvoudige manier op kinderen tussen de 11 en 15 kunt overbrengen. Daarnaast leer je ook hoe je omgaat met verschillen tussen leerlingen en wat hen inspireert buiten de lessen om. Samen met je collega’s werk je in een hecht teamverband met een gezamenlijk doel: de leerlingen naar een hoger niveau tillen, op zowel educatief niveau als op sociaal niveau. De educatieve minor is een geweldige ervaring die erg veel tijd en energie vraagt, maar ook veel waardevols oplevert.

Onze sponsoren